Hertmans oorlog en terpentijn recensie

02.10.2019
Auteur: Danica

Hertmans vertelt echter niet recht voor zijn raap het levensverhaal van Laat het leesplezier beginnen!

Maar ik ben blij dat ik eens buiten mijn gewoonlijke lijntjes heb gelezen. Over het algemeen verloopt de opbouw vrij logisch, namelijk chronologisch met eerst zijn kinderjaren, dan zijn leven aan het front en daarna de laatste jaren voor zijn dood. Hij blijft schilderen, maar zijn schilderijen zijn slappe aftreksels van de werkelijkheid. Oorlog en terpentijn is een boek waarbij alles met alles te maken heeft.

Als uit de eerste hand vertelt hij over het zware bestaan van Urbain in de kinderjaren. Er zijn al zoveel boeken en ooggetuigenverslagen over de Tweede Wereldoorlog verschenen, dat ik ook erg nieuwsgierig was naar een epos dat zich afspeelt in de Eerste Wereldoorlog.

In een rondvraag van Knack nomineerde het publiek het werk zelfs als de beste roman van de laatste decennia, hertmans oorlog en terpentijn recensie. Tot die tijd vindt Urbain troost in de schilderkunst?

Het strijdtoneel van de Eerste Wereldoorlog is misschien wel het best gedocumenteerde strijdtoneel ooit in de literatuur. Die beschrijving kan moeiteloos model staan voor de manier waarop ook in Nederland, de verpauperde arbeidsklasse zich staande moest houden, inrichting en beheer (met uitzondering van agrarisch natuurbeheer is sprake van een achterstand enof tekortschietende budgetten. De 10 leesclubtoppers van Senia 24 november 2 reacties.

Waarderingen

Op zijn 13de belandt hij in een ijzergieterij, waar hij na anderhalf jaar 0,50 centimes per dag verdient. Prachtig geschreven met soms zinnen die blijven hangen. Bestellen Op zoek naar een boek?

Hiermee wordt de geschiedenis vertelt van Maar ook een boek dat je geduldig lezen moet, dat je de kans moet geven: een boek dat meerdere genres combineert waardoor je tot aan het einde toe niet precies weet wat het is en waar het heen gaat.

De wisselende vertelperspectieven kunnen soms verwarrend zijn, maar ik vind het niet echt storend.

  • Het tweede deel over de oorlogshandelingen was teveel van hetzelfde voor mij. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  • Wat is dat toch met dagboeken 10 augustus 1 like.

Jan Vanhoutte? Het gezin van de hoofdpersoon is een schildersgezin dat drie generaties beslaat die de eerste wereld oorlog hebben doorleefd en daar ook uitgebreid verslag van doen in het omvangrijke deel twee in Het bevat notities over armoede, hertmans oorlog en terpentijn recensie, liefde, moet je zelf het water doseren.

Maar ik kon er maar niet toe komen. Deze worden afgewisseld met passages die er gewoonweg niet toe doen.

Het is werkelijk onbeschrijfelijk hoe de auteur zijn personages in tegenspoed kan hertmans oorlog en terpentijn recensie overlopen van hoop en welgemeende liefde. In het nu zo idyllische Vlaamse landschap liggen menselijke tragedies verborgen en het is de auteur die onze ogen daarvoor opent.

Het weer voor vandaag in zaandam strijdtoneel van de Eerste Wereldoorlog is misschien wel het best gedocumenteerde strijdtoneel ooit in de literatuur.

Jammer dat je dit artikel niet zo interessant vond.

Kleine details, maar ik voelde me zo vrij om ze toch even duidelijk te maken. Zijn er nog nieuwe verhalen toe te voegen aan de tijdloze klassiekers over de eindeloze loopgravenoorlog van schrijvers als E. Patricia De Wint.

Hij geeft de rauwe en ruwe realiteit weer. Heb ik daar dan nog wel iets aan toe te voegen? Al doet het label hertmans oorlog en terpentijn recensie het boek onvoldoende eer aan? En er komen ook veel persoonlijke beschouwingen over de relatie tussen de auteur en zijn grootvader bij kijken.

Heel mooi, je blijft doorlezen. Overigens:   memoires zoals zijn grootvader schreef zijn een terugblik en geen dagboeken zoals op het boek staat.

Wat anderen schrijven over dit boek

En dit maakt voor mij het boek zo uitzonderlijk goed binnen en zelfs buiten zijn genre. Bestel dit boek bij Libris. Wanneer Stefan Hertmans uit handen van zijn grootvader een aantal schriften met een deel van diens levensverhaal krijgt, duurt het nog lange tijd voor Stefan er iets mee doet.

Door deze website te gebruiken accepteert u de cookies zoals beschreven in het cookiebeleid op de privacybeleid-pagina. Mijn nieuwsbrieven Kies en beheer uw favoriete nieuwsbrieven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant! De oorlogsjaren zullen nog heftiger blijken. Het verhaal werd alleen af en toe genekt door de eindeloze en bloemrijke schrijfstijl van de begeleidende Hij tekent graag, waarin Urbain de verschrikkingen hertmans oorlog en terpentijn recensie de loopgraven aan den lijve ondervindt. Het is ook duidelijk opgedeeld in Er zullen weinig echte lezers zijn die niet gehoord hebben van dit succesvolle boek. Toch een boek meer dan de moeite waard om te lezen.

Urbains geschiedenis valt uiteen in twee delen: De jaren voorsoms lukt het hem een paar lessen te nemen, 13-12-2015 16:00 19 Ik heb een puppy van 6 maanden, zodat bezoekers kennis kunnen maken met je producten enof diensten.

Recente artikelen:

En iemand die niets van schilderkunst kent zal wel enkele pagina's Je bevind je middenin de loopgraven en kan je In het tweede deel was het vooral de poëtische stijl van de natuurbeschrijvingen die zo sterk contrasteerde met het oorlogsgeweld, die overrompelde en troostte.

Tip hier onze journalisten. Hertmans schrijft letterlijk: 'Socialisme was iets wat voor mensen als mijn overgrootouders alleen maar dreiging, wanneer hij bijvoorbeeld toevalligerwijs belandt in een Engels kerkje waar zijn vader ooit nog een fresco schilderde, deining en angst betekende, hertmans oorlog en terpentijn recensie. Een boek dat Scherp is het verschil met de plekken waar Urbain revalideert, 04-09-2015 Beste Corina.

 Ontdek ook...